Rotterdam, volop in transitie

Het zal je niet ontgaan zijn. Positieve informatie omtrent Rotterdam als ontwikkelende stad wordt op vrijwel dagelijkse wijze gedeeld. Spraakmakende berichten omtrent de eerste zero waste club in het Sugu Warehouse, de transitie van Hofbogen, het Techniek College in Rotterdam Alexander dat als eerste gebouw ter wereld een innovatief systeem krijgt waarbij het systeem de school voorziet van groene stroom. Of de lancering van het droogstaande subtropische zwembad Tropicana naar Blue City vol organisaties die zich buigen over circulariteit, Rotterdam is hip en happening.

Recent werden wij dankzij Jack meegenomen op een waardevolle tour en maakten persoonlijk kennis met initiatieven als Rotterdam Vakmanstad. We spraken met Rotterdam-experts als Jannes Vos, Esther Dekker en Michon van der Salm over het probleemoplossende vermogen van Rotterdam, de onderlinge samenwerking, de gedurfde (culturele) creativiteit en de morele sensitiviteit. Gekoppeld aan een ferme en prettige dosis eco-bewustzijn werd ons duidelijk dat de duurzame-ruimtelijke doelstellingen gekoppeld worden aan sociaal-maatschappelijke opgaven, terwijl de energietransitie een vast onderdeel is van de steeds aantrekkelijker wordende stad. Jack toont ons nu, als kennispartner Vastgoed, terwijl we spreken over de ontwikkelingen in Rotterdam, ondertussen een van de prachtige, unieke panden die Centraal Beheer verzekert, het Zalmhuis.

“Fijn om verder met jou te spreken over Rotterdam Jack. Wat valt jou direct op wanneer het over Rotterdam hebben?”

“Je ervaart het direct wanneer je hier in de stad in gesprek gaat. Er heerst een positieve vibe, die overdrachtelijk is. Niet alleen door de recent georganiseerde marathon en het internationale paarden-event. De Rotterdammers zijn oprecht trots op hun stad, en delen dat ook. Jack vervolgt:” Ook Rotterdams vastgoednieuws bereikt ons veelvuldig. Denk maar aan het bijna grote kantoor W200 aan Weena 200 in Rotterdam, dat door Blackstone-fonds is verkocht aan Neo Capital. Of de informatie omtrent ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners, om de bouw van huizen in de stad te versnellen. Of denk aan de recent verkondigde plannen van G&S Vastgoed voor 800 woningen en vier kantoren langs het spoor. Rotterdam is in beweging, op veel fronten”.

Voorbeelden te over Jack, wat betekenen deze ontwikkelingen voor bijvoorbeeld de particuliere beleggers?

“Rotterdam is duidelijk het economisch centrum van de regio. Dat wordt bevestigd door de stijgende werkgelegenheid van 2.8% in het afgelopen jaar. Rotterdam is daarnaast aantrekkelijk, zowel om in te wonen als in te werken. De stad groeit, waardoor ook de wijken op Rotterdam Zuid tot bloei komen. Deze locatie is dan ook bijzonder aantrekkelijk voor de particuliere belegger. Er zijn absoluut goede rendementen te behalen terwijl de toenemende economische groei ervoor zorgt dat de investering ook een veilige is. Er zijn hier nog concreet mogelijkheden interessant te beleggen, zeker ook voor particuliere beleggers”.

Zijn er specifieke ontwikkelingen voor de verhuurders van woningen in Rotterdam?

“Ja, zeker. Denk bijvoorbeeld aan de huisvestigingsvergunning die de gemeente Rotterdam nu verplicht kan stellen aan nieuwe huurders. De zogenaamde Rotterdamwet, officieel de ‘wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problemen’ biedt de gemeente de mogelijkheid om de leefbaarheid in bepaalde wooncomplexen, wijken en straten te optimaliseren. Ik spreek dan met name over de sociaaleconomisch wat minder sterke locaties. Deze wijken hebben een vaak eenzijdige bevolkingssamenstelling. Dat betekent in veel gevallen een bovengemiddelde hoeveelheid meldingen omtrent woonoverlast. Om dit beter te reguleren is de Rotterdam-wet opgesteld. Hiermee wordt de mogelijkheid gecreëerd om voor huurkandidaten binnen deze specifieke gebieden een huisvestingsvergunning (HVV) verplicht te stellen”.

Interessant, de ontwikkelingen worden actief door de gemeente begeleid?

Jack knikt: “Rotterdam is een actieve stad met een actief bestuur. De groei en ontwikkeling heeft een optimale begeleiding nodig. Zo is de Rotterdamwet op 31 locaties van kracht, geldig voor deze locaties op basis van huisnummer, postcode, en/of straat. De groeiende populariteit van de stad zorgt voor grote uitdagingen, zoals de stijgende behoefte aan woningen. Door de toegenomen vraag wordt de woningmarkt krapper en stijgen de huizenprijzen. Er zullen tot 2040 ongeveer 50.000 woningen bijgebouwd gaan worden. Een actief beleid voor een stad die zich zo snel ontwikkeld is van onschatbaar belang en hier wordt effectief op gestuurd”.

Wordt als onderdeel van de diverse transities bijvoorbeeld ook het winkelgebied Feijenoord onder handen genomen?

“Inderdaad. Rotterdam is een karakteristieke stad met een uitgesproken karakter. Vol energie, en nooit saai. Rotterdammers gaan een uitdaging niet uit de weg. Daar past bij dat belangrijke winkelstraten ontwikkeld worden. Zo ook het Feijenoord winkelgebied. Er wordt 10 jaar voor uitgetrokken om dit gebied aantrekkelijker te maken. Met speciale aandacht voor het bestaande vastgoed, de openbare ruimte en het winkelaanbod.” Jack vervolgt: ”En voor wat betreft het nieuwe Feyenoordstadion, Nieuw Stadion B.V. heeft hiervoor de combinatie De Nieuwe Ploeg (BAM/BESIX) geselecteerd als bouwteam-partner. Ook dat gaat dus nu de volgende fase in”.

De ontwikkelingen betreffen ook recente aankopen van institutionele beleggers?

Jack beaamt:”“Een goede en logische ontwikkeling. Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft onlangs 45 bestaande woningen gekocht. Logisch, Rotterdam is interessant om in te investeren. Een ontwikkeling die intrinsiek begeleid wordt. Binnen de dienst Stadsontwikkeling wordt bijvoorbeeld door het team Werklocaties ervoor gezorgd, dat er voldoende aantrekkelijke plekken worden gerealiseerd waar men nu, maar ook in de toekomst kan ondernemen, werken en winkelen. Er wordt dus niet alleen zorg gedragen voor een waardevolle transformatie, maar ook voor de upgrading van bedrijventerreinen, kantorenlocaties en winkelstraten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de metamorfose van de Mullerpier. Van havenindustriegebied naar een grootstedelijke woonwijk met het centrum binnen handbereik. Of aan de Wilhelminapier, die getransformeerd wordt tot een hoogbouw binnen stadsgebied, met zowel kantoren, woningen, theaters, een bioscoop, winkels als restaurants”.

Welke recente ontwikkeling in Rotterdam spreekt jou persoonlijk aan?

“Een prachtige, recente ontwikkeling is mijns inziens de ontwikkeling van The One. Een multifunctioneel pand aan de Blaak, met een ruim 100 meter hoge woontoren, op de plek van het huidige kantoorpand Blakenburg. Ontworpen door Ben Berkel. En typisch voorbeeld van een mooie transformatie. Er komen ongeveer 200 koop- en huurappartementen, een hotel en een goede aanvulling van horeca, coworking mogelijkheden, een lounge en gezondheid services. Een gebouw waarbij echt aan toekomstig wonen wordt gedacht, met fraaie beplanting, zelfs met bomen op de balkons en een fraai uitzicht op het Wijnhavengebied, de Markthal en het Laurenskwartier. Persoonlijk vind ik dit een prachtig voorbeeld van transformatie in deze steeds populairdere stad in ontwikkeling. Een ander voorbeeld is Stack, de nieuwe woontoren op de Mullerpier in het Lloydkwartier. Hier komen  luxeappartementen en eengezinswoningen. Of ik denk aan de Scheepmakershaven in het Maritiem District, waar in 2020 wordt gestart met de bouw van een nieuw woongebouw, terwijl het bestaande wederopbouw kantoor behouden wordt. Net als het nieuw te bouwen pand aan de Coolsingel, direct tegenover het Postkantoor en het Stadhuis, ook een prachtige transformatie. Het voormalige postkantoor gaat hier plaatsmaken voor een nieuwe pand met een dubbelhoge commerciële plint en zes woonlagen. Voorbeelden te over dus van mooie ontwikkelingen die Rotterdam steeds opnieuw op een positieve wijze in het nieuws brengen”. Enthousiast: ”En terecht!”

Tijd om nog even te genieten van het Zalmhuis, aan de voet van de Van Brienenoordbrug met uitzicht over IJssel en Maas. “Een bijzonder pand”, wijst Jack, “met een typische art-nouveau bouwstijl en voortreffelijke keuken. Wist je dat de jarige hier altijd gratis eet?”

 

Kennismaken met Jack Zuidweg MSV?
Kennispartner Vastgoed Centraal Beheer

plan een afspraak

Mobiel 06 132 96 074

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.