Kantoorruimte verhuur bereikt hoogtepunt

De verhuur van kantoorruimte in zowel Amsterdam als Utrecht zal dit jaar een nieuw record bereiken. In Amsterdam wordt het hoogste aantal vierkante meters verhuurd sinds de crisis in 2008, in Utrecht sinds 2005.

 

Dit verwacht vastgoedadviseur CBRE op basis van de cijfers over het derde kwartaal van 2018 en de aankomende transacties in het vierde kwartaal. De toename is een direct gevolg van de groeiende economie en de stijgende werkgelegenheid.

 

In de afgelopen negen maanden waren bedrijven in de media- en technologiesector en de zakelijke dienstverlening zeer actief op de verhuurmarkt.
Daarnaast zijn er in Amsterdam enkele grote verhuurcontracten door organisaties in de financiële sector getekend, waaronder De Nederlandsche Bank en APG.

 

Verhuur kantoorruimte: record in Amsterdam ondanks schaarste

In Amsterdam werd de eerste drie kwartalen van 2018 279.000 m² kantoorruimte verhuurd. Dit is 26 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Het totaalaantal verhuurde vierkante meters zal volgens CBRE uitkomen op 375.000. De verwachte recordopname is opvallend aangezien het beschikbare aanbod in de stad zeer beperkt is.

 

“Het verwachte opnamerecord komt door de hoge doorloopsnelheid van de verhuur van kantoorruimte, waarbij contracten al ruim vóór oplevering worden getekend. Voorbeelden zijn APG, dat zijn intrek neemt in een herontwikkeld kantoorgebouw in Sloterdijk per 2021 en De Nederlandsche Bank die per 2020 tijdelijk verhuist naar het Toorop-gebouw”, zegt Bart van Eerd, Director Advisory & Transaction Services Amsterdam van CBRE.

 

Verhuur in Utrecht op hoogste niveau sinds 2005

De verhuur van kantoorruimte in Utrecht laat een record zien sinds 2005. In de periode januari tot en met september 2018 werd er 62 procent meer kantoorruimte verhuurd dan in dezelfde periode in 2017. In totaal zal in Utrecht dit jaar 180.000 m² opgenomen worden, verwacht CBRE.

 

“In Utrecht worden dit jaar veel nieuwe huurcontracten afgesloten in nieuwbouw, vooral in het Central Business District rondom het Centraal Station. De verhuur in WTC Utrecht en Creative Valley CS illustreert de populariteit van het gebied. We zien daarbij dat bedrijven vaak afkomstig zijn van buiten Utrecht”, zegt Siebe de Boo, Director Utrecht Office CBRE.

 

Ook groei in Rotterdam en Den Haag

Ook de verhuur van kantoorruimte in de andere grote steden laat een sterke stijging zien. Opvallend is de toename in Rotterdam in de eerste negen maanden van dit jaar: 102 procent vergeleken met dezelfde periode in 2017. Dit is de sterkste groei van de steden in de Randstad in het derde kwartaal.

In Den Haag werd 28 procent meer verhuurd in de eerste drie kwartalen van 2018 dan in dezelfde periode in 2017. Het totaalaantal verhuurde vierkante meters zal volgens CBRE dit jaar uitkomen op 110.000. Het ontbreken van een record sinds de crisis, komt doordat het Rijksvastgoedbedrijf minder actief was op de Haagse markt. De verwachte 110.000 vierkante meter is daarom een sterke prestatie voor deze markt.

 

Bron: Facto 26 oktober 2018