7 November 2018, Meet the Pal-V

Meet the PAL-V

De vliegende auto spreekt al tot de verbeelding zolang het persoonlijke vervoermiddel bestaat, maar tot nu toe bleef het bij luchtfietserij van talloze ambitieuze ondernemers.

PAL-V, wat staat voor ‘Personal Air and Land Vehicle’, is behoorlijk concreet: ‘vliegauto’ Liberty is nu al te bestellen en moet vanaf 2019 worden geleverd.

 

“Op dit moment is vliegen een zeer tijdrovende bezigheid: je gaat van een punt waar je niet bent, naar een punt waar je niet wilt zijn”, vertelt Robert Dingemanse, CEO van PAL-V en geestelijk vader van het concept. “Wij proberen vliegen en rijden op een handige manier te combineren, zodat het binnen een straal van zo’n 1.000 km veel aantrekkelijker wordt om door de lucht naar je bestemming te gaan.”

 

Certificering

In Monaco is de Liberty voor het eerst op schaal 1 op 1 te bewonderen, maar het gaat nog steeds wel om echt showmodel. Bij het werkende testexemplaar dat ernaast staat, was het uiterlijk nog ondergeschikt. Deze oer-PAL-V speelt een zeer belangrijke rol, want hij was nodig voor de certificering van het bijzondere voertuig.

 

“De tweede persoon die in 2008 bij ons in dienst kwam, was iemand die zich met die certificering ging bezighouden”, verklaart Dingemanse.

 

Gyrocopter

Vliegen doet de PAL-V via het principe van een gyrocopter, ook wel bekend als autogiro. Voor de aandrijving in de lucht is een 200 pk sterke verbrandingsmotor verantwoordelijk die een aan de achterzijde gemonteerde propeller aandrijft. De daarmee gegenereerde snelheid laat de grote rotor op het dak ronddraaien, waardoor er na zo’n 180 meter genoeg ‘lift’ moet ontstaan om op te stijgen.

 

Dat levert volgens de bedenker enorme voordelen op: “Dit is de veiligste manier van vliegen, omdat een gyrocopter in principe altijd blijft vliegen. Een helikopter is van nature niet stabiel en moet door de staartrotor recht worden gehouden, maar dat is bij de PAL-V niet het geval.” Dat is echter niet de enige reden om juist voor deze vorm van vliegen te kiezen. Dingemanse: “Het gyrocopter-brevet is het eenvoudigste vliegbrevet om te halen. Het kost zo’n 25 uur en €9.000.”

 

 

“Concurrentie is altijd goed om de markt te vergroten, maar het is wel een heel ander voertuig. Het is meer een vliegtuig dat toevallig ook de weg op kan. Het grootste probleem daarmee is dat er geen regelgeving voor is. Wij hebben ervoor gekozen om te bouwen binnen bestaande regelgeving, wat betekent dat je de PAL-V mag gebruiken zodra hij geleverd is. Alle soortgelijke projecten die ik ken, proberen de regels te veranderen, maar dat levert in mijn ogen een product op dat zowel in de lucht als op de weg onveiliger is.”

 

Sociëteit Vastgoed biedt haar netwerk opnieuw de mogelijkheid persoonlijk kennis te maken met de eerste vliegende auto.

 

Meld je snel aan, er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Daarbij kunnen wij je als onze gast tijdens deze meeting een heel bijzondere ervaring geven.

 

Voor members is deze meeting zonder kosten. De bijdrage voor niet-leden bedraagt € 300,-. Hiervoor verkrijg je gedurende 3 maanden een uitgesteld lidmaatschap en kun je 3x ter kennismaking een meeting bezoeken gedurende een periode van 3 opvolgende maanden.

 

Aanmelden  kan  direct

 

Programma

 

10.00uur Ontvangst

10.30uur Welkom Sociëteit Vastgoed en introductie team PAL-V

11.00-12.00uur presentatie PAL-V

12.00-12.30uur kennismaking PAL-V

12.30-13.30uur lunch en afsluiting

 

Locatie

 

PAL-V International B.V. Baileybrugweg 13-F 4941TB, Raamsdonksveer The Netherlands